Wat veel mensen niet weten is dat er op dit moment een stille revolutie aan de gang is in de wetenschap, die de gezondheid en geneeskunde voor altijd zou kunnen veranderen. Onderzoekers zijn druk bezig met het ontrafelen van een complex ecosysteem dat apart van, maar ook constant in en op ons lichaam aanwezig is. Het zijn de bacteriën die bij ons leven - onze eigen unieke onzichtbare wereld.
Je bent een superorganisme, gemaakt van triljoenen bacteriën
Dit klinkt misschien als een nogal onaantrekkelijke mededeling. Wie wil er nou gekoloniseerd worden door bacteriën? Zijn bacteriën niet slecht? Ja en nee. Terwijl sommige bacteriën schadelijk kunnen zijn, is de overgrote meerderheid ongevaarlijk - en wetenschappers ontdekken dat vele van deze kleine bacteriën die elke dag bij ons leven, in feite noodzakelijk zijn voor onze gezondheid. Onderzoekers geloven dat we allemaal gastheer zijn voor wat ze noemen microbiota - een (tenminste) 100 triljoen sterke gemeenschap van verschillende micro-organismen. En vele van deze kleine beestjes werken hard om ons veilig en sterk te houden.
De steriliteit van onze omgevingen en een vermindering van variëteit in onze diëten, reduceren de diversiteit van deze minuscule interne gemeenschap.
Bacteriën zijn prachtig
Dus wat doen die bacteriën werkelijk voor onze gezondheid? Ons begrip staat nog in de kinderschoenen, maar vroege onderzoeken onthullen diverse voordelen van de goede bacteriën in onze lichamen. Tot dusver hebben onderzoeken bewijs gevonden dat erop wijst dat goede bacteriën helpen ons voedsel te verteren, door bepaalde voedingsstoffen te extraheren die we anders zouden verliezen. Er wordt ook gedacht dat ze zich kunnen gedragen als een natuurlijk afweermechanisme: ze verhinderen dat slechte bacteriën en chemicaliën uit ons milieu onze lichamen kunnen binnentreden en helpen het immuunsysteem wanneer dat onverhoopt toch gebeurt. Er is ook overtuigend bewijs dat laat zien dat het microbioom zich al millennia lang aan onze zijde ontwikkelt om de uitdagingen van onze omgeving aan te kunnen gaan.
Het microbioom wordt verstoord
Nu we het belang van de goede bacteriën leren begrijpen, realiseren wetenschappers zich ook welke bedreigingen de bacteriën tegenkomen. Het blijkt dat de moderne wereld niet bepaald een vriendelijke plek is voor ons microbioom. Veel facetten van onze hedendaagse manier van leven kunnen in feite deze gemeenschappen schade aandoen. Dit begint al in de mond. Onze lippen, tong en wangen zijn de op een na meest bacterie-vriendelijke plek in mensen, na de darmen, en een vrij belangrijke toegangspoort naar de rest van het lichaam. Het drinken van zure dranken en een dieet vol suikers kunnen allebei de natuurlijke mondomgeving veranderen, zodat onze kleine maatjes minder welkom zijn, wat weer leidt tot gaatjes en paradontale ziektes. Kijkend naar de rest van het microbioom, zorgen de steriliteit van de omgeving waarin we leven en een gebrek aan variëteit in onze diëten ook voor een vermindering van diversiteit in onze kleine interne gemeenschap.
Het stimuleren van je goede bacteriën
Terwijl onderzoek omtrent hoe we goede bacteriën beter zouden kunnen stimuleren nog in volle gang is, is het zonder twijfel nuttig om te kijken naar wat we nu al kunnen doen om deze gezonde bacteriële gemeenschap en de voordelen die het brengt te behouden. Goede mondverzorging is hier natuurlijk een belangrijk element van - maar veel moderne tandpasta's kijken op eenzijdige wijze naar alle bacteriën en maken geen onderscheid tussen slecht en goed. Dus, hoe maken we onze mond schoon zonder de goede bacteriën uit te roeien? Wat zorgt ervoor dat we van de slechte bacteriën afkomen, terwijl we onze natuurlijke micro-organische balans behouden? Zendium is specifiek ontwikkeld om op natuurlijke wijze een gezonde mond te behouden. Wanneer minstens twee keer per dag met Zendium tandpasta wordt gepoetst, helpt het je om de goede bacteriën te bevorderen en de slechte te verminderen. Samen met een gezonde manier van leven - zoals het verminderen van suiker - helpt Zendium om een gezonde leefomgeving te creëren voor onze kleine, hardwerkende vriendjes.