Hoe komen bacteriën in ons systeem? Hoe veel van die bacteriën zijn er eigenlijk? En hoe lang zijn ze er al? Hier zijn wat feiten over onze prachtige bacteriën:
- Allereerst, bacteriën en mensen kennen elkaar al heel lang. Vijfhonderd miljoen jaar, om precies te zijn. Hoewel wij nu pas de gehele microbiële wereld in kaart hebben, kennen onze kleine vrienden ons al veel langer. Wetenschappers geloven dat bacteriën al meer dan 500 miljoen jaar in harmonie leven met grotere levensvormen, wat ze genoeg tijd geeft om hun gezondheid bevorderende activiteiten, zoals het strijden tegen giftige stoffen en het genereren van energie, te verbeteren.
- Feit nummer twee: deze kleine jongens overtreffen ons in aantal. Sterker nog, nogal substantieel. Er wordt gedacht dat er voor iedere menselijke cel tot wel 10 bacteriële cellen zijn. Dit betekent dat we in wezen voor 90% bacterieel zijn, en 10% mens. Best overweldigend, nietwaar? En nog een reden om het belang van bacteriën te erkennen.
- Als er zo veel van die bacteriën zijn, waar zijn ze dan? Deze micro-organismen maken hun naam waar: ze zijn vrij microscopisch en veel te klein om met het blote oog te kunnen zien. Desalniettemin, als we ze allemaal zouden kunnen zien, zou de grootste concentratie zichtbaar zijn in je ingewanden, en de op een na grootste in je mond. Men denkt dat er alleen op je tong, lippen, wang en keel al meer dan 700 verschillende soorten micro-organismen zijn.
- Deze diverse mix betekent nog iets vrij speciaals. Onze bacteriële samenstelling is zo uniek als een vingerafdruk – er is gespeculeerd dat in de toekomst verschillende mensen geïdentificeerd kunnen worden door simpelweg te kijken naar hun bacteriële gemeenschap. Nu al kun je monsters afgeven om een onderverdeling van je eigen individuele bacteriële mix te zien. Heel handig als je jouw prevotella wil vergelijken met je helicobacter pylori…
- Een laatste feit: als je een van deze bacteriële onderzoeken in je mond zou laten uitvoeren – dat belangrijke bacteriële knooppunt – zou slechts een millimeter van je speeksel je een enorme hoeveelheid van 100.000.000 micro-organismen geven. Geen winder dat deze jongens met zulke grote aantallen een significante invloed op onze gezondheid hebben.
Gelukkig zijn er een paar manieren om deze gemeenschap van bacteriën te verzorgen. Zendium helpt om verloren voedingsstoffen aan te bieden aan de bacteriën in je mond, zodat deze zichzelf kunnen vernieuwen en een gezonde balans kunnen behouden. Als je het wilt uitproberen, probeer dan de 14-weken challenge. Onderzoek laat zien dat met 14 weken poetsen met Zendium het patroon van micro-organismen in je mond kan veranderen, om je te verzekeren van een goede balans van het unieke microbioom in je mond.