De Miniatuurwereld In Je Mond

Waar bacteriën een hoofdrol spelen.

We zien onze monden normaal gesproken niet als een thuis, maar voor triljoenen kleine micro-organismen is dat het eigenlijk wel. Jouw lippen, tong en binnenkant van je wangen vormen een diverse omgeving van kleine bacteriën die daar leven en ons op veel manieren ons leven helpen te leiden. Als je er over nadenkt, is het niet zo verrassend dat de mond een goede thuisbasis is voor deze organismen. Het is er warm en vochtig - ideale omstandigheden voor bacteriën om te groeien. Maar voordat je probeert je te ontdoen van wat misschien klinkt als een onsmakelijke mond vol: maak je niet druk, ze zijn absoluut normaal. Iedereen heeft ze en iedereen heeft ze nodig. Of tenminste een aantal van hen.

The Good and the Bad

Er zijn meer dan 700 soorten bacteriën in de mond - en met zo veel variatie, zitten er zowel goede als slechte tussen. De mondbacteriën die we als 'slechte' bacteriën zien, zijn er altijd, zelfs in gezonde monden. Maar ze worden onder controle gehouden door de aanwezigheid van goede bacteriën. Een goede balans van beiden helpt om onze tanden en ons tandvlees gezond te houden.

Zendium

Biofilm, en andere oppervlakten van de mond, kunnen beïnvloed worden door wat er gebeurt met de mond.

Oost west, thuis best

Waar houden al die bacteriën zich schuil? Micro-organismen verspreiden zich over alle verschillende oppervlakten in de mond: op de tong, de tanden, de binnenkant van de lippen en op het tandvlees. Verschillende soorten leven op verschillende plekken. Sommige houden ervan zich te verschuilen in gaatjes; anderen hebben meer met de tong. Dit komt deels door de verschillende vloeistoffen die beschikbaar zijn in verschillende delen van de mond, zoals de verschillende proteïnen en andere voedingsstoffen in je speeksel. Het heeft ook te maken met de verschillende soorten oppervlakten. Tanden zijn favoriet. In feite vormen ze een nogal uniek deel van het lichaam, aangezien het ons enige natuurlijke niet-afwerpende materiaal is. Ieder ander oppervlak (denk aan de huid, nagels en haar) werpt continu kleine deeltjes van zichzelf af. Omdat de tanden daarentegen statischer zijn, bieden ze een unieke plek voor bacteriën om ongestoord te leven. De micro-organismen die de tanden bedekken, creëren wat een 'biofilm' genoemd wordt.

Een kleine wereld in balans

Biofilm, of andere mondoppervlakten, kunnen worden beïnvloed door wat er gebeurt met de mond - en dit beïnvloedt op zijn beurt weer de balans tussen goede en slechte bacteriën. Het hebben van een kunstgebit of een beugel kan een verstoring voor de normale mondmicrobiota zijn. Wat we consumeren kan ook een grote invloed hebben op de microbiële omgeving. Suikerhoudende dranken of zure dranken (zelfs suikervrije soorten) kunnen allemaal deze omgeving in de mond veranderen, wat het mogelijk moeilijker maakt voor goede bacteriën om te overleven en slechte bacteriën te bestrijden.

zendium banner

Als gevolg is het behouden van een goede mondhygiëne  gecompliceerder dan verwacht. In plaats van het simpelweg uitroeien van alle bacteriën, is het beter om de gezonde mondomgeving te ondersteunen en de natuurlijke balans te behouden. Zendium tandpasta werkt in harmonie met de natuur om een gelukkig thuis te creëren voor de goede bacteriën, en om tegelijkertijd af te komen van de slechte bacteriën. Voor veel microbiologen is het begrijpen en positief beïnvloeden van bacteriën de toekomst van de wetenschap en geneeskunde. Het doen van een paar simpele dingen  om de bacteriën in je mond te verzorgen kan een eerste stap zijn.

Back to top