DE WAARHEID OVER JE MOND

Hoe te werken met de natuurlijke medicijnkast van je lichaam.

Het menselijk lichaam is de thuisbasis van net zoveel micro-organismen als er sterren in de hemel zijn, een klein universum van bacteriën dat met ons meegaat waar we ook heengaan. De voordelen van het hebben van zoveel (weliswaar kleine) vrienden zijn divers - ze verteren voedsel; genereren energie; behouden onze huidbarrière; assisteren ons metabolisme; houden slechte micro-organismen buiten; en helpen ons om slechte micro-organismen te bestrijden wanneer deze toch binnendringen. Zoals het iedere goede gastheer betaamt, is het onze taak om ervoor te zorgen dat de omgeving van deze vriendelijke bacteriën gezond is.

Hoe je de goede bacteriën kunt stimuleren

De wetenschap omtrent het creëren van een goede thuisbasis voor goede bacteriën blijft zich ontwikkelen en nieuwe inzichten verkrijgen, maar er zijn een paar algemeen geaccepteerde dingen die helpen om ervoor te zorgen dat het microbioom van je mond gezond en gebalanceerd blijft:

  • Eet meer plantaardige voeding. Veel wetenschappers die werkzaam zijn op dit gebied geloven dat het eten van meer plantaardige voeding een goed begin is. Plantaardige voeding is alles dat niet van een dier komt - dus fruit, groenten, volkoren, peulvruchten, linzen, tofu en noten. In plaats van alle dierlijke producten geheel uit het dieet te halen, kan het toevoegen of inwisselen van een paar plantaardige  voedingsstoffen al een meer gebalanceerde omgeving van je mond creëren.
  • Minder met suiker. Het is al langer bekend dat suiker niet goed is voor de gezondheid van je mond. Wetenschappers denken dat een grote hoeveelheid suiker een schadelijk effect heeft op onze bacteriën in de mond. Het versterkt namelijk de groei van zuur-minnende bacteriën zoals de Streptococcus mutans, welke bijdraagt aan gaatjes en paradontale ziekten en het verhindert goede bacteriën.
  • Vermijd zure drankjes. Zelfs suikervrije dranken kunnen de balans van micro-organismen verstoren en de goede bacteriën tegenwerken. Dit hoeft niet te betekenen dat je deze dranken nooit meer moet drinken, maar drink ze met mate.
  • Kies een bacterie-stimulerende tandpasta. Goede mondhygiëne is de basis van alle mondverzorging. Traditioneel wordt dit gedefinieerd als ten minste twee keer per dag je tanden poetsen, flossen en mondwater gebruiken. Daarnaast is het soort tandpasta dat je gebruikt ook belangrijk. Het gebruik van een merk als Zendium, dat specifiek ontworpen is om de goede bacteriën in je mond te stimuleren en de slechte bacteriën te verminderen, is een goede manier om het microbioom van je mond gezond te houden.

Met zo veel simpele manieren om de goede bacteriën in onze monden te stimuleren binnen handbereik, is het tijd om actie te ondernemen. Als we de vele belangrijke dingen die ze voor ons doen in ogenschouw nemen, is het tijd om iets terug te doen voor onze microbiële vrienden.

Zendium

Het menselijk lichaam is de thuisbasis van net zoveel micro-organismen als er sterren in de lucht zijn.

enzymes rings
Back to top